Wasbare luiers: waarom overwegen?
Enkele vriendinnen gebruikten al wasbare luiers voor hun kindjes en ik was nieuwsgierig: wat zijn de voor- en nadelen? Waarom doe je dat? Is het niet veel extra werk? Na wat research vond ik dat het gebruik van wasbare luiers toch wel de moeite is.
Wasbare luiers: voordelen
- Milieuvriendelijk: zelfs als je de extra wasjes meetelt, verbruiken wasbare luiers véééél minder.
Wij hadden tot we overschakelden, elke week een volle zak met enkel wegwerpluiers. Hallucinant hoeveel afval je daarmee produceert! - Goedkoper: je bespaart héél wat met wasbare luiers, zeker als je het voor een tweede kindje kan gebruiken. Het hangt wat af van systeem tot systeem, maar over het algemeen bespaar je toch enkele honderden euros bij je eerste kind. Bij een tweede wordt dat bedrag nog groter.
- Goed voor je baby: wasbare luiers bevatten niks van schadelijke chemicaliën, luieruitslag is quasi nihil. Bovendien is het goed mogelijk dat je kindje sneller zindelijk wordt met wasbare luiers. Ze voelen namelijk meer nattigheid, dan met een gewone wegwerpluier. Die zijn tegenwoordig zo super-absorberend dat ze niet eens voelen dat ze geplast hebben.
Wasbare luiers: nadelen
Voor mij is dit een kort lijstje.
- Je moet ze wassen (redelijk voor de hand liggend): reken op 2 wasmachines per week.
Daarna moeten ze op een wasrek binnen of buiten drogen, want je mag ze niet in de droger steken.
Op zich heb ik helemaal geen probleem met 2 machines extra per week en de droogtijd. Het is echt kwestie van routine en je verliest er niet echt véél tijd mee. - Het systeem dat wij hebben gekozen, is een “dik pak” aan de poep waardoor we grotere bodies en broekjes moeten aandoen. Een aantal kleertjes kon hij dus niet meer aandoen. Maar met een all-in-one luier, heb je dit bijvoorbeeld niet.
Wasbare luiers: welk systeem?
Zoals je zal merken, zijn er verschillende systemen, ik ga hier niet uitvoerig op in want je kan echt overal uitleg vinden.Ik twijfelde tussen twee systemen: het all in one systeem AIO (dat het meeste lijkt op een gewone wegwerpluier) en het tweedelig systeem.
All in one
Het AIO-systeem leek me het meest praktische. Je hebt gewoon je luier die je aandoet zoals een gewone wegwerpluier. Ze komen ook in leuk printjes, ze vallen slank aan de poep en het is minder hussle. Je gooit alles zo in de wasmachine. Er zijn wel enkele nadelen:
1) ze zijn duurder
2) ze verslijten sneller
3) ze zijn meer lekgevoelig
Tweedelig
Het tweedelig systeem bestaat uit -je raadt het al- twee delen: een luier en een overbroekje. Je doet dus eerst een wasbare luier aan, en daarover komt een waterdicht overbroekje. Deze zijn het meest lek-proof en gaan superlang mee. Nadelen:
1) iets dikker pak aan de poep
2) 2 handelingen bij het verschonen in plaats van 1
Wasbare luiers: onze ervaring
Ik mocht van enkele vriendinnen enkele types luiers testen en kwam tot de conclusie dat tweedelige luiers echt supergoed werken. Wij schakelden over op wasbare luiers toen Rune 8 maanden oud was. Het systeem dat we kozen was Totsbots Bamboozle stretch + overbroekjes van Petit Lulu, Bamboolik en Fluffy nature. Daarnaast kocht ik 2 AIO-luiers van Totsbots Easyfit Star, gewoon omdat ik de printjes zo mooi vond en ook enkele AIO-luiers in mijn stash wou.
Wasbare luiers: aanrader !
Ik ben heel tevreden! Het wassen is niet veel extra moeite, de luiers doen wat ze moeten doen en wij produceren kilo’s minder afval! Een win-win-situatie lijkt me! Als wasbaar luieren een stap te ver is, kan je ook altijd al kiezen voor wasbare billendoekjes ;-). Dit deden wij ook al heel snel en daar spaar je ook afval/geld mee uit. Wij hebben het Cheeky Wipes systeem dat we gelijk mee wassen met de wasbare luiers.