Yoghurt is al jaren een vast ontbijtritueel voor de een, of een tussendoortje voor de ander. Ze bestaan in alle kleuren, maten en geuren. Je moet er maar eens op letten in de winkel. Ze palmen vaak de helft van de koelruimte in, de egoïsten :-). Wat is het toch met yoghurt dat ervoor zorgt dat wij dit massaal eten en lekker vinden? Is yoghurt gezond? Waar komt het eigenlijk vandaan? Het antwoord op deze vragen vind je hier!

yoghurt etenWhat’s in a name?

Volgens de meest betrouwbare bron op het internet –Wikipedia kuch
komt het woord yoghurt van het Turkse yoğurt dat duidt op iets “dik kneden”. Yoghurt zelf is een melkproduct dat door bepaalde processen gefermenteerd en verzuurd wordt. Dit gebeurt door het toevoegen van melkzuurbacteriën oftewel “yoghurtcultuur”.
De melk wordt eerst gepasteuriseerd  (op hoge temperaturen verhit om eventuele ziekteverwekkers te doden), daarna wordt de temperatuur verlaagd en de melkzuurbacteriën aan de verwarmde melk toegevoegd. Na 4 tot 16 uur op constante temperatuur verwarmd gestaan te hebben, wordt het geheel afgekoeld en hebben we onze yoghurt.

Yoghurt is al meer dan 4000 jaar gekend in onze geschiedenis. In Europa leerden we het goedje pas kennen in het begin van de 20ste eeuw. De allereerste slimmerik die besloot om yoghurt commercieel op de markt te brengen heette Isaac Carasso. Hij doopte Barcelona om tot yoghurttown en startte in 1919 met zijn eerste productie. Zijn zoon, Daniel (of Danone, voor de vrienden), zorgde voor de verder zetting van zijn vader’s imperium met het merk dat wij allemaal zo goed kennen.

Yoghurt, gezond?

Yoghurt bevat calcium en eiwitten. Wij hebben deze bouwstoffen nodig bij onze spierontwikkeling, ons beendergestel en onze vitale organen. Omdat yoghurt een gefermenteerd melkproduct is, is het iets makkelijker te verteren dan gewone melk. Voor mensen die niet goed zuivel verdragen is het dus wel een goed alternatief.

Yoghurt zou ook een goede werking hebben op onze darmflora dankzij de probiotica die ze bevatten.

Yoghurt bevat ook relatief weinig calorieën, al hangt dit sterk af van de soort en het merk. Het vet- en eiwitgehalte kunnen aanzienlijk verschillen. Het is dus zeker raadzaam om eens naar het etiket te kijken. Een dikke yoghurt (zoals Griekse yoghurt) bevat meer vet dan een “lopend” yoghurt bijvoorbeeld.

Moeder, ik kan niet kiezen!

Wat is nu eigenlijk the tricky part wat yoghurt betreft? Aha! Dat je de verkeerde kiest natuurlijk. Want geloof het of niet: niet alle yohgurt die je kan kopen is daarom even gezond. Veel soorten worden verrijkt met toegevoegde suikers, artificiële smaakstoffen en allerlei andere toevoegingen zoals verdikkingsmiddelen, bewaarmiddelen…niet bepaald gezond ook al zou je denken van wel!

 

yoghurt fruitDe volgende keer dat je dus verlekkerd naar het ruime yoghurt-aanbod staat te staren, denk dan aan deze tips:

– Let op toegevoegde kleurstoffen
– Vermijd “Low Fat” yoghurt : vet zorgt voor smaak, en bij de zogenaamde 0% t wordt dit verdoezelt door het toevoegen van suikers.
– Check je etiket op kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose
– Eet eens iets anders : kefir of yoghurt van schapenmelk bijvoorbeeld
– Kies voor een yoghurt die je 15% van je ADH aan calcium biedt
– Eet pure yoghurt en meng er zelf wat fruit, noten en zaden door: gegarandeerd veel lekkerder! 🙂

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.