“Ik droom nooit”, zeggen sommige mensen vastberaden. FOUT, want alle mensen, ja ook jij, dromen elke dag.
Het is wel een feit dat veel mensen zich niets kunnen herinneren van hun dromen, terwijl anderen in geuren en kleuren kunnen navertellen hoe ze in een levensgroot martini-glas naakt voor een publiek moesten zingen. Of dat ze angstvallig op de vlucht waren voor een reusachtige spin die Guido heette. Of dat ze misschien wel konden vliegen. Ik zelf ben van het dromerige type. Daarmee bedoel ik niet dat ik als een hippie marihuana rook langs een kampvuur terwijl ik gedichten voordraag aan mijn kat. Wat ik wel wil zeggen is dat ik iemand ben die quasi elke dag droomt, en dit vaak ook kan navertellen. Beetje raar soms. Maar dromen op zich kunnen heel interessant zijn!

dromen

I had a dream!

Iedereen droomt elke nacht in zijn slaapcyclus tijdens de REM-slaap.  REM staat voor “Rapid Eye Movement” ofwel “snelle oogbeweging”. REM-slaap en gewone slaap wisselen zich periodiek af. De REM-slaap komt gedurende 4 à 5 periodes van 10 à 20 minuten per nacht voor. Daardoor komt het dus dat je meerdere keren per nacht kan dromen.

Dromen komen rechtstreeks vanuit ons brein en weerspiegelen dus in zekere zin onze eigen herinneringen, associaties en angsten. Je kan ze eigenlijk beschouwen als een soort “film” van je gedachten. Daarom dus dat dromen heel persoonlijk van aard zijn. Professor Psychologie Douwe Draaisma formuleerde het als volgt in dit artikel uit Humo:

»Als we slapen, moeten sommige delen van ons brein blijven waken – er moet van alles op peil gehouden worden: je hartslag, je ademhaling. Een aantrekkelijke theorie is dat die activiteit van een deel van ons brein leidt tot toevallige ontladingen in onze visuele hersenen. Je kunt het je voorstellen als een soort flipperkast waarbij hier eens een herinnering wordt aangetikt, daar een fantasie of een voorstelling. Al die prikkels worden vanuit de hersenstam naar het voorbrein gestuurd, en dat doet wat het overdag ook al doet: het probeert uit die chaos een soort verhaal te maken. En dat verhaal noemen wij een droom.»

Er zijn wetenschappers (zoals onze vriend Siegmund Freud) die beweren dat dromen gezond zijn voor ons algemeen welzijn doordat ze je helpen om bepaalde gebeurtenissen te verwerken.  Droomonderzoeker en psycholoog Victor Spoormaker verklaart ook dat elke droom persoonlijk is. Hij gelooft niet in handboeken over droomsyboliek waarin dromen geanalyseerd worden, omdat het net voor iedereen een andere betekenis kan hebben. Volgens hem kan je wel veel over jezelf leren, door je dromen te analyseren.

imagesLucide dromen

Lucide droom klinkt als iets heel luguber. Het is een term voor een droom waarin je zelf beseft dat je aan het dromen bent. Lucide is een synoniem voor “helder”, en duidt dus op het feit dat je “helder” bent en plots beseft dat je aan het dromen bent. Meestal treedt dit heldere moment op in het midden van je droom, wanneer je beseft dat er iets onmogelijks of ongebruikelijks aan het gebeuren is.

Ik heb dit zelf al wel eens ondervonden, meestal was ik aan het dromen dat ik kon vliegen. En plots daagde het besef dat dat volledig absurd was, en wist ik op een of andere manier dat ik droomde. Maar omdat ik wist dat ik droomde, kon ik er plots van “genieten” dat ik kon vliegen in mijn droom. Bon, ik besef dat dit een beetje wacko klinkt, maar er zullen nog wel mensen zijn die begrijpen wat ik bedoel ;-).

Toevallig is er onlangs ook een doorbraak geweest in de slaapwetenschap: in recent onderzoek slaagden wetenschappers er namelijk in om lucide dromen op te wekken bij 27 proefpersonen. Door dit onderzoek kunnen wetenschappers de toestand van lucide dromen voluit gaan bestuderen, omdat ze die gewoon zelf in gang kunnen zetten. Zo zouden we meer inzicht kunnen krijgen over hoe ons brein werkt en hoe het omgaat met ‘bewustzijn’ in al haar mogelijke gedaantes en niveaus.

Onze slaap en droomactiviteiten vormen een interessant onderwerp en er zullen ongetwijfeld nog vele onderzoeken volgen. Wie weet wordt een scenario zoals in de fim Inception in de toekomst wel realiteit, who knows! 🙂

Droom jij ook vaak en kan je ze navertellen?
Besef je soms dat je droomt?
Laat gerust je ervaringen na in de comments!

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.