Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor ons welzijn. Het kleinste kind zal je weten te vertellen dat in fruit veel vitamientjes zitten. Geef een kind daarentegen een vitaminepil en probeer het hem uit te leggen, dan krijg je gegarandeerd duizend vragen op je afgevuurd. Hoezo daar zitten vitaminen in? Hoe kunnen vitaminen en mineralen, die wij normaal uit natuurlijke grondstoffen en voedingsmiddelen opnemen, zomaar in een capsule of tablet terechtkomen? Dat is de vraag dat ik me ook stel. Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt?
Ik baseer me voor dit artikel op een supergoed boek “Supplementen onder de loep” (2010) dat ik iedereen die zich interesseert in dit onderwerp aanraad om eens te lezen. De schrijver, Brian R. Clement, heeft een academische en wetenschappelijke achtergrond en het boek is op een duidelijke en wetenschappelijke manier onderbouwd. Klinkt verschrikkelijk saai als ik die zin herlees, en weet je I‘m not gonna lie; sommige stukken zijn dat ook. Maar ja, ik heb wel wat bijgeleerd en dat blijft voor mij het voornaamste! 🙂
De allereerste synthetische vitaminen
Zodra de wetenschap had ontdekt dat vitaminen en mineralen een belangrijke rol speelden bij onze gezondheid, kon het natuurlijk niet lang uitblijven dat dit gegeven gecommercialiseerd werd. Volgens Clement was Vitamine C “logischerwijze de eerste om kunstmatig gefabriceerd te worden, want de voordelen van het eten van groeten en fruiten waren reeds lang bekend.”
De allereerste synthetische vitamine C werd al in 1933 ontwikkeld! Zodra deze op de markt kwam, nam de verkoop ervan langzaam maar zeker toe. Het commercieel succes bleef niet lang uit en sindsdien kende de productie van synthetische vitaminen en mineralen een enorme boost.
Hoe worden vitaminen en mineralen “gemaakt”?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen louter synthetische vitaminen en natuurlijke vitaminen.
Het enige dat deze twee verbindt is het feit dat ze door de mens zijn gemaakt.
Synthetische vitaminen & mineralenworden in labo’s gemaakt en zijn het resultaat van een hele reeks ingewikkelde chemische bewerkingen. In die labo’s proberen ze namelijk om de moleculaire structuren van vitamines na te bootsen. Dit is een heel karwei, want een “echte” vitamine (bijvoorbeeld vitamine C) heeft een complexe structuur die je niet zomaar kan namaken.
Daarvoor zijn verschillende chemicaliën en meer dan tien (!) processtappen voor nodig.
Natuurlijke vitaminenvertrekken zoals de naam het belooft vanuit een natuurlijke basis. Eerst wordt het voedsel of extract waar de vitamine inzit geoogst en gerenigd. Daarna wordt het gemengd met water en gefilterd om er een extract van te maken. Na de filtratie zijn alle voedingsstoffen overgebleven van het oorspronkelijke voedsel. Daarna wordt dit gedroogd en verpakt. Ze bestaan dus puur uit natuurlijke en plantenextracten ZONDER toegevoegde synthetische vitaminen. In onze voeding zitten dus de eigenlijke natuurlijke vitaminen!
Natuurlijke versus synthetische supplementen
Bijna alle vitaminesupplementen vallen onder de categorie “synthetische supplementen”. Sommige daarvan bestaan uit 100% synthetische vitaminen, sommigen zijn een combinatie van natuurlijke bestanddelen en synthetische vitaminen.
De belangrijkste vraag dat we ons eigenlijk moeten stellen is de volgende : als ik een supplement neem, wordt dit dan wel opgenomen?
Vitaminen die in een laboratorium worden gemaakt, bevatten de natuurlijke factoren niet die ervoor zorgen dat ons lichaam ze goed opnemen. De echte vitaminen in ons voedsel zijn namelijk een complex gegeven van allerlei natuurlijke cofactoren (hormonen, enzymen, …) die ervoor zorgen ons lichaam ze goed opneemt en verteert. Zelfs bij die échte vitaminen in ons voedsel blijkt dat we daar slechts 50% echt van opnemen. Laat staan dat onnatuurlijke supplementen, je kan je wel voorstellen dat we daar nog minder van zullen opnemen.
Conclusie?
Clement beweert zelfs dat synthetische vitaminen schade kunnen berokkenen aan ons lichaam, omdat het niet gemaakt is om synthetische chemicaliën te gaan verteren. Hij zegt dat de chemische supplementen het aan de factoren ontbreekt die in een volwaardige, echte vitamine voorkomen, vandaar dat ze door ons lichaam eerder beschouwd worden als vervuiling dan als voedingsstof. Maar wat gebeurt er dan mee als we ze slikken? Een anekdote in het boek vormt misschien wel het antwoord op deze vraag. In het boek omschrijft hij iemand die in Michigan Dixie-toiletten moest onderhouden bij grote festivals en evenementen. Die persoon vond telkens na het schoonmaken met een hogedrukreiniger duizenden multivitaminen en -mineralentabletten op de bodem van de filters terug. De man herkende de dingen omdat de merknamen er nog duidelijk op te lezen waren.
Is dus een volledige door de mens gecreërde vitamine een echte vitamine? Heeft deze dezelfde krachtige werking dan die dat je in echt voedsel terugvindt?
Het antwoord is natuurlijk NEEN.
Indien je ook graag het boek “Supplementen onder de loep” leest, kan je deze hier vinden: