Reizen naar de USA, wie droomt er niet van? Ik maakte deze droom onlangs waar met de BF; we verbleven een week in New York City en trokken vervolgens meer naar het Noord-Oosten, richting Cape Cod (in de staat Massachussetts) en de regio Adirondack (ook in de staat New York).
It was absolutely fabulous! Ik heb lang getwijfeld in hoeveel blogposts ik dit zou neerpennen, omdat er zoveel te vertellen valt. Dan maar de gulden middenweg! Ik wijd deze post dus aan “the city that never sleeps” en de volgende aan Cape Cod en de Adirondack. Het worden sowieso lang blogs, dus zet je schrap. Klaar voor onze hoogtepunten in NYC?
Hier komt ie!
Bijten in The Big Apple
Euh. Big Apple? Mon œil. Big Burger eerder… Want ja, het cliché is waar : fastfoodketens verdringen mekaar als bezeten gekken op elke straathoek in Amerika. Als je even niet oplet, verorber je én je ontbijt, én je lunch én je avondmaal in zo’n keten. Gezien de buikomtrek van de gemiddelde Amerikaan, zou dit wel eens kunnen waar zijn, of toch voor een groot deel althans. In New York City heb je gelukkig niet alleen fastfoodketens maar ook een heleboel heerlijke vegetarische, organische of gewoon gezonde restaurants en afhaalzaken. In 2008 rekende de New York Times uit dat er ongeveer 25.000 restaurants bestonden in de stad. Genoeg restaurants dus om je hele leven lang steeds ergens anders te gaan eten. Ik moet u dus niet zeggen, beste lezer, dat dit eet-walhalla mij zeker kon bekoren.
Een ander cliché is koffie: Amerikanen drinken liters koffie. Het lijkt wel of ze mekaar constant proberen te overtroeven met de grootte van hun coffee mugs. Hoewel ik zelf een koffieliefhebber ben, zou ik bij het drinken van de gemiddelde hoeveelheid koffie die een doorsnee Amerikaan doorspoelt, een hele dag stuiptrekkingen vertonen. De koffie is wel overal echt heel lekker.
Soit. Dit geheel terzijde.
New York City is de grootste stad van Amerika en bestaat uit 5 boroughs of stadsdelen:
the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.
Brooklyn
We hadden de unieke kans om bij vrienden te logeren die in Williamsburg, gelegen in het stadsdeel Brooklyn, wonen. De meeste toeristen verblijven namelijk in Manhattan, het hartje van de stad en tevens ook het meest hectische deel. Brooklyn werd vroeger gemeden door de meeste toeristen. Lange tijd werd dit stadsdeel als gevaarlijk en vuil beschouwd. De voorbije vijftien jaar kwam hier verandering in. Brooklyn kende een opwaardering en is nu een bruisend stadsdeel geworden, met hippe koffiebars, restaurants, bars, kunstgalerijen en heel veel verschillende nationaliteiten. Leuk weetje : de naam Brooklyn komt van het oorspronkelijke Nederlandse woord “breuckelen”, zo luidde de naam van deze voormalige nederzetting van Nieuw-Nederland.
Williamsburg is echt een aangename plek om rond te kuieren. Het is er kalmer en iets gemoedelijker dan in Manhattan. Je neemt er best de metro of de watertaxi om in Manhattan te geraken. De watertaxi is sowieso een leuke ervaring! Wij wandelden er ook de Brooklyn Bridge af. Dit moet je echt gedaan hebben! Dankzij het verhoogde voetpad heb je geen last van de auto’s, en je hebt er een prachtig uitzicht!
We bezochten ook heel even Coney Island op de terugweg. Coney Island is een schiereiland in het zuiden van Brooklyn. Aan het begin van de 20ste eeuw werden er pretparken gebouwd. Het beroemdste hiervan is het Luna Park. Vanaf de jaren ’60 kwam het park in verval. Steeds minder mensen trokken er naar heen en ondanks de vele opknappogingen blijft er een wat armoedige en sfeer van vergane glorie hangen. Je kan er wat rondstruinen op de dijk of op het strand. Er zijn restaurants en bars, maar voor de rest is hier niet echt veel te doen als je het mij vraagt.
Enkele tips (koffie & eten):
– Caracas Arepa Bar (heerlijke Latijns-Amerikaanse keuken aan een zacht prijsje)
– House of Small Wonder (lekker brunchen of ontbijten in dit supergezellig groen decor)
– Bagel Store (voor bagels, duh)
– Black Brick Coffee (tip: iced mocca!)
– South 4the Bar and Café (eigenlijk niks speciaals, maar toch heeft deze bar “iets”, metal muziek op de achtergrond en lekkere koffie!)
Manhattan
Okee. Manhattan is het stadsdeel met de meeste “toeristische” bezienswaardigheden. Zet je schrap voor skyscrapers, véél volk en zere voeten van het vele wandelen. Als ik een tip kan geven wanneer je New York City bezoekt en je veel gezien wil hebben, is het wel om een kijkje te nemen op de website van New York City Pass. Als je van plan bent om meerdere betalende bezienswaardigheden te doen, kan je enkele euro’s en vooral tijd besparen bij het aanschaffen van zo’n pas. Wij kochten toegangstickets voor Liberty en Ellis Island (met de ferry), Empire State Building, Top of the Rock, National Museum of Natural History en een guided tour in Central Park. Vooral bij het bezoeken van de Rockefeller Building( Top of the Rock) hebben we hier ons beide pollekes gekust, dat we zo’n pas hadden. Hiermee moesten we namelijk geen –naar het leek– 4 uur aanschuiven, maar “slechts” 40 minuten. Bereid je ook voor op een grondige controle van je bagage (zoals op de luchthaven) wanneer je zulke attracties bezoekt. Ze lachen er niet mee in Amerika! Metaaldetector, bagagecheck, and you’re good to go.
Empire State Building – Top Of The Rock – Public Library – Grand Central Station
De Empire State Building is een van de hoogste wolkenkrabbers (381 meter) in New York en telt 102 verdiepingen. Elk jaar wordt er de Empire-State-Building-Run-Up gehouden, een hardloopwedstrijd waarbij de deelnemers om het snelst van de begane grond naar het observatiedek (86ste verdieping) moeten rennen. Crazy Americans! Het record staat momenteel op 9 minuten en 33 seconden. Waanzin zeg ik je, want het is echt ENORM hoog. De Empire State Building biedt je een prachtig uitzicht over New York. Bereid je wel voor op lange wachttijden. Het is namelijk een van de populairste “attracties” van de stad. Het bekendste beeld van de Empire State is wellicht die vanuit de film King Kong, waarbij de gorilla op het einde van de film het gebouw beklimt.
Top of the Rock bevindt zich op het dak van de GE building. Deze wolkenkrabber vormt het middelpunt van de Rockefeller Center, is 259,08 meter hoog en telt 70 verdiepingen. Iets minder hoog als de Empire State Building dus, maar je hebt er wel een beter zicht omdat het uitkijkpunt glazen wanden heeft (Empire State heeft tralies ervoor). Je kent het gebouw wel van die bekende foto van de bouwvakkers die op een stalen balk boven New York rustig hun lunch zitten op te eten. Crazy.
The Public Library van New York is ook zeker een bezoekje waard. Deze bibliotheek telt maar liefst 57 verschillende afdelingen. Wij bezochten de hoofdbibliotheek op Fifth Avenue. Het is een prachtig gebouw met indrukwekkende muur- en plafondschilderingen.
Grand Central Station is een gigantisch treinstation in het midden van de stad. Het oorspronkelijke station werd al geopend in 1871 en heden komen er gemiddeld 575 000 bezoekers per dag. Het is een explosie van lawaai en bedrijvigheid als je er binnen stapt. Wel indrukwekkend!
The Metropolitan Museum of Art – American Museum of Natural History – Museum of Modern Art
New York City is een mekka voor kunst, cultuur, theater, muziek, …noem maar op. Je kan hier gerust meerdere weken spenderen in musea. Omdat wij maar een weekje hadden, kozen we er deze drie uit. The Metropolitan is sowieso een aanrader, net als het American Museum of Natural History. In The Metropolitan vind je meer dan 2 miljoen kunstwerken gaande van Klassieke Oudheid tot Europese kunst en Amerikaanse kunst. Je vindt er ook Egyptische, Romeinse en Griekse, Afrikaanse, Aziatische, Oceanische, Midden-Oosterse, Byzantijnse en Islamitische kunstschatten. Zwaar de moeite!
Het MoMa was minder mijn ding, maar ik heb dan ook niet veel met moderne kunst. De Warhols en Liechtensteins die er hingen, konden me wel bekoren, maar het was er enorm druk en veel werken vond ik maar niets. Maar pik het gerust mee als je kan, het is wel de moeite waard om er eens rond te lopen.
Het American Museum of Natural History is ook echt heel indrukwekkend. De diorama’s die gemaakt werden zijn echt prachtig en levensecht nagemaakt. De antropologische collecties zijn ook de moeite waard. Eigenlijk is alles de moeite waard, van de dinosaurussen tot de uitgebreide collectie aan mineralen toe. Wij hebben hier ruim 3 uur rondgelopen, maar hebben waarschijnlijk slechts een fractie gezien en gelezen van wat er tentoongesteld werd. Bovendien vinden er altijd extra exhibities plaats (wel extra te betalen) die veel volk trekken. Het museum sluit redelijk vroeg (17h45), het laatste kwartier hebben wij nog een spurtje moeten trekken om de reptielencollectie te gaan bewonderen ;-).
Wall Street – WTC- 9/11 Memorial – Battery Park ( Lower Manhattan)
We bezochten uiteraard ook Wall Street, de WTC en het 9/11 Memorial. Die laatste is redelijk indrukwekkend. Op de plaatsen van de voormalige WTC torens zijn nu twee enorme gaten in de grond, waarin water loopt. Het ziet er nogal dreigend uit. Ik vond er een vreemde sfeer hangen. Rondom zijn alle namen van de slachtoffers in steen gehouwen. Hier en daar steken Amerikaanse vlaggetjes of bloemen in de letters.
Wall Street ligt in Lower Manhatten en vormt het centrum van New York’s financiële district. Sowieso leuk om eens door te lopen, en het standbeeld van de Charging Bull te gaan bezichtigen die de “bull market” verpersoonlijkt.
In Lower Manhattan vind je ook nog Battery Park terug, een groot stadspark aan de oever van de Hudson. Je vindt daar ook de ferry die je naar Liberty en Ellis Island brengt.
Liberty & Ellis Island
Liberty Island is het eiland waar de Statue of Liberty (het Vrijheidsbeeld) is neergepoot. Ellis Island is het eiland ernaast dat vroeger dienst deed als grenspost. Immigranten moesten zich daar eerst registreren voordat ze de USA binnen mochten. Later werd er een fort gebouwd dat gebruikt werd voor de verdediging van de haven. Zoals ik reeds zei namen we de ferry in Battery Park naar deze twee eilandjes. We meerden dus ook aan en hadden de kans om voor de Statue of Liberty te staan op haar eiland. Maar eigenlijk vond ik dit een beetje een tegenvaller. Ik had verwacht dat de dame in kwestie een mastodont van een standbeeld zou zijn. Ze is groot. Maar niet zo indrukwekkend als ik had verwacht. Het eiland is ook echt heel klein, je bent op een wip rondgewandeld. Ik raad dus eigenlijk ook aan om geen geld te “verspillen” aan de ferry die tot daar gaat en aanmeert, maar eerder de gratis ferry richting Staten Island te nemen. Je spaart 18 dollar uit en je hebt ook een super zicht.
Soho – Chinatown – Little Italy
Soho ligt ook ook meer in het zuidelijke deel van Manhattan, de naam komt van South of Houston street . Deze wijk wordt gekenmerkt door hippe winkels en galerijen. Veel modemerken en dure designers hebben er hun zaak gevestigd. Wij kwamen er trouwens de acteur Clive Owen tegen 😉
Chinatown is misschien wel de bekendste wijk van New York. Het is een smeltkroes van Aziatische nationaliteiten en je vindt er talloze marktjes, restaurants, bars, winkeltjes, kruidenierszaken.
Little Italy stond eens bekend voor de vele Italiaanse immigranten. De laatste jaren werden grote delen opgeslokt door het steeds meer uitbreidende Chinatown. Waar je vroeger waarschijnlijk meer de “Italiaanse” sfeer kon opsnuiven, bleek dit nu beperkt tot een aantal straten met Italiaanse restaurants, koffiebars en kleine winkeltjes.
High Line en Chelsea Market
De High Line is eigenlijk een verhoogd park, zo’n 9 meter boven de grond. In de jaren ’30 was het oorspronkelijk een spoorwegviaduct, waardoor goederentreinen hun waren rechtstreeks naar magazijnen brachten. Eind jaren ’90 kwam het voorstel van buurtbewoners om dit viaduct om te bouwen naar een park. Er zijn bloembedden en bankjes, ideaal om te picknicken. Het was bij ons jammer genoeg slecht weer, maar in de zomer zit het daar stampvol mensen die daar hun lunch komen opeten.
Chelsea Market was in de 19de eeuw blijkbaar een koekjesfabriek. Dan spits ik mijn oren ;-)-. Sinds de jaren ’90 werd het gebouw gerenoveerd; kantoren in de bovenste verdieping en winkels en restaurantjes op de begane grond. Het is een soort van overdekte markt geworden waar je op je gemakje kan snuisteren in de vele winkeltjes die Chelsea Market rijk is. Ik heb er mijn ogen uit gekeken! Een heleboel bakkerijtjes, visrestaurantjes, winkels met allerlei etenswaren,… echt heel fijn! We vonden er ook enkele kraampjes met juwelen, kleding, home-decoratie,…. Dit moet je zeker gedaan hebben in New York!
Central Park
Met stip een van mijn favoriete plekken in NYC is Central Park. Het bekendste park van New York City beslaat een totale oppervlakte van 341 hectare. De aanleg heeft zo’n 16 jaar geduurd en het park trekt jaarlijks zo’n 25 miljoen bezoekers. Er zijn meren, schaatsbanen, wandelpaden, een roeivijver, grasvelden en het is hét plekje voor joggers, fietsers en inline skaters die de drukte van de stad even willen ontsnappen. Je vindt er ook de “Dairy” terug, nu een bezoekerscentrum, maar vroeger een plek waar kinderen in de 18de eeuw verse melk konden gaan drinken. Central Park werd ook talloze malen als filmdecor gebruikt. Series als Gossip Girl en Law and Order, films als Enchanted, Ghostbusters, Home Alone 2 en When Harry Met Sally hebben met elkaar gemeen dat sommige scènes in Central Park werden gefilmd. Een stukje van Central Park is trouwens gewijd aan John Lennon, en heeft de naam “Strawberry Fields” gekregen.
Je hebt in het park een prachtig zicht op de skyscrapers van Manhatten, in een oase van groen. Top!
Paleo in New York City
Frappant in New York City is het kwistige gebruik van de woorden “Paleo”, “Organic”, “Bio” en “Grass-fed”. De winkels puilen uit met voeding die je hier enkel in speciaalzaken of biowinkels tegen komt. Dat vond ik echt geweldig. Ze hadden mij daar gerust uren kunnen laten rondkijken, in de Whole Foods Market bijvoorbeeld, een gigantische supermarkt waar je ook snel even je lunch kan gaan halen. Ik kwam er een heleboel lekkere dingen tegen, die ik hier nog niet gezien heb. Daaraan zie je dat NYC een metropool is, de trends die nu nog maar langzaam doorsijpelen op het Europese vasteland, zijn daar allang niet speciaal meer. Integendeel 🙂