Ik lustte vroeger als kind geen confituur op mijn boterham. En ik weet ook nog perfect waardoor dat kwam;
mijn papa smeerde er namelijk steevast een dikke laag boter onder. En sorry, maar die vettige klonterige boter die zich vermengde met een suikerige drab kon mij echt niet bekoren. Gelukkig ben ik mijn confituurtrauma doorheen de jaren kwijtgespeeld en kan ik nu echt genieten van een boke met lekkere confituur. Zonder boter weliswaar. Mijn favoriete confituurrecept (een aanrader van Madame Confituur) vind je hier terug.
LET’S GO! Wat heb je nodig?
Voor 3 potten confituur:
-3 gesteriliseerde confituurpotten (afwassen en in kokend water dompelen inclusief deksel)
-2 peren (rijp maar niet overrijp)
-7 à 8 blauwe pruimen
-confituursuiker (250 g)
-sap van 1 citroen
-sap van halve sinaasappel
-40 ml water
-beetje hazelnoten zonder vel
Hoe ga je te werk?
-Doe het vel van je fruit en ontpit ze (bij de peren ook het klokhuis verwijderen)
-Snij je fruit in kleine blokjes
-Zet een kookpot op het vuur en stoof hierin je fruit samen met het water, citroen- en sinaasappelsap
-Laat dit 10 minuten doorkoken (goed roeren ondertussen)
-Gril je hazelnoten zonder vel ondertussen even bruin in en pan zonder vetstof
-Vijzel de hazelnoten fijn
-Haal de pot van het vuur en pureer je fruit
-Doe er vervolgens de confituursuiker bij
-Zet de pot nog 2 minuten op het vuur om het te laten doorkoken
-Doe de hazelnoten erbij en laat nog een minuut of twee verder koken
-Haal de pot van het vuur en doe de confituur in je potten (tot aan de rand vullen)
-Deksel erop en goed vastdraaien, daarna de potten op hun kop zetten!