Vandaag heb ik twee recepten voor jullie! Een heerlijk dessert voor een koude winterdag, namelijk CAKE.
Cake bestaat er in alle soorten en maten, maar het liefst eet ik hem smeuïg en met fruit erin. Er bestaat namelijk niets erger dan droge cake. Ik maakte onlangs voor de collega’s een perencake en een appelcake met amandel klaar.
Tasje koffie erbij en hup,een lekker vieruurtje ;-).
LET’S GO! Wat heb je nodig?
2 cakevormen
Appelcake met amandel
– 1 dikke appel in fijne schijfjes gesneden
-250 g boter
-250 g zelfrijzende bloem
-250 g suiker
-1 zakje vanillesuiker
-5 eieren
-snufje zout
-rozijntjes
-amandelschilfers
Perencake:
-1 grote peer (snij hem in schijfjes en hou er enkele apart voor de bovenkant van je cake, de rest snij je in stukjes)
-250 g boter
-250 g zelfrijzende bloem
-250 g suiker
-1 zakje vanillesuiker
-5 eieren
-snufje zout
Hoe ga je te werk?
-Verwarm je oven voor op 180°
Belangrijk voor beide cakerecepten: Laat de boter warm worden op kamertemperatuur zodat je hem makkelijk kan mengen met de rest van de ingrediënten. Je kan dit doen door hem op voorhand uit de frigo te halen of door hem in de microgolfoven op te warmen. Dit is een heel belangrijk stap, anders klontert het te veel in je beslag.
Het basisbeslag voor beide cakes is hetzelfde, je kan het best 1 kom beslag per cake maken:
-Meng de boter met de gewone suiker en de vanillesuiker tot een romig mengsel
-Doe er dan de eieren volledig bij en meng dit goed
-Doe er vervolgens geleidelijk de bloem bij, samen met het snufje zout. Zorg ervoor dat je een glad beslag krijgt.
Voor de appelcake:
-Doe er dan de rozijnen en een deeltje van de versnipperde amandelschilfers bij. Roer het beslag.
-Giet een beetje beslag in je cakevorm, zodat je een bodem hebt.
-Leg hier dan een dikke laag schijfjes appel op en overgiet met de rest van het deeg.
-Werk af met schijfjes appel en amandelschilfers
Voor de perencake: -Meng je stukjes peer door het beslag
-Meng dit goed en giet in je ingevette en bebloemde cakevorm.
-Versier de bovenkant met schijfjes peer
De oven in!
-Zet de cakes allebei ongeveer een uurtje in de voorverwarmde oven van 180°
-Steek er je mes even in om te kijken of hij goed is (als er niets aan blijft kleven ben je good to go)
-Laat afkoelen en serveer 🙂