Een mens moet niet altijd vlees of vis eten. Vegetarisch koken lijkt voor sommigen een hele opgave, maar er zijn zodanig veel vegetarische lekkernijen die er voor zorgen dat je geen vlees mist op je bord, dat het zonde zou zijn om het eens niet te proberen. De BF is een vleeseter en blijkbaar keek hij al heel de dag met angst uit naar de avond, waar ik mijn vegetarische broccoliburger aan hem zou serveren. Maar toen puntje bij paaltje kwam, vond hij het superlekker. Hah ! Overwinning voor mezelf ! Deze broccoliburgers zijn makkelijk om te maken, gezond en ze vullen heel goed. Je kan zelfs een glutenvrije broccoliburger maken, als je de gewone bloem vervangt door glutenvrije bloem. Aan de slag !
- - 1 grote broccoli
- - 4 eetlepels bloem
- - peper en zout
- - 1 bouillonblokje (groenten)
- - 1à 2 eetlepels paprikapoeder
- - parmezaanse kaas (50 gram)
- - 2 eieren
- - 1 ui (gesnipperd)
- - 1 teentje look
- - enkele aardappels
- - olie en boter
- - Zet een pot water op het vuur. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Hou het water bij wanneer ze goed zijn en kook er ook de broccoli in roosjes in gaar (7 à 8 minuutjes). Ik doe dit door met behulp van een lepel de aardappels eruit te vissen en dan gewoon de broccoli erbij te doen. Ik doe er ook een bouillonblokje in, voor nog meer smaak.
- - Laat de aardappelen even afkoelen, snij ze dan in fijne schijfjes en kruid ze met peper, zout en wat paprikapoeder.
- - Klop ondertussen de eieren los in een kom en voeg de bloem, paprika, peper en zout, gesnipperde ajuin en geperste look er bij.
- - Rasp flink wat parmezaanse kaas (ongeveer 50 à 100 gram naargelang smaak) en meng dit ook onder het papje.
- - Als de broccoli gaar is, giet je het kookvocht weg en laat je ze even uitlekken. Dan stamp je de roosjes fijn (met pureestamper werkt goed) en voeg je dit bij het bloemmengsel.
- - Dan doe je wat boter en een scheutje olie in een pan (ja tegelijk !) en wanneer dit goed heet is, kan je een lepel van het broccolimengsel in de pan doen om er een burger van te bakken. Draai de burger na 5 minuten om en doe dit nog eens tot je vindt dat de burger mooi goudbruin is.
- - Smakelijk !
- - Dit recept is voor 6 broccoliburgers. Dit is voor 3 personen ongeveer.
- - Je kan dit als bijgerecht eten of als hoofdmaaltijd. Ik serveer er wat sla bij .