Superfoods. Het woord op zich belooft ons een ware culinaire openbaring. Sommigen onder jullie hebben er nog nooit van gehoord. Anderen slaken misschien wel een diepe zucht en denken “Nee alsjeblieft, niet weer over superfoods”. Maar er is ongetwijfeld een aantal van jullie die spontaan beginnen glimlachen tot ze er kramp van krijgen in hun wangspieren. Superfoods worden zowel opgehemeld als gehekeld, maar ik stel me de vraag : zijn superfoods een hype of een trend, of gewoon pure nonsens? Let’s find out!

quinoa
Quinoa

Wat zijn superfoods? Superfoods is een term die , hoe kan het ook anders hé,   is komen overwaaien uit Amerika. Na wat research op het internet, denk ik dat ik ze het best als volgt kan samenvatten; Superfoods is een verzamelnaam voor allerlei voedingsmiddelen die zogenaamd een positief effect hebben op het lichaam. Sommige auteurs kennen zelfs geneeskrachtige eigenschappen toe aan deze superfoods doordat ze doorgaans een hele hoge concentratie aan “vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, polysachoriden en aminozuren” bevatten. Ik ben het woord polysachoriden gaan opzoeken, omdat dit woord in ELKE definitie opduikt, maar kon nergens vinden wat dit wil zeggen. Volgens mij heeft er iemand ooit eens een typfout gemaakt, en heeft het halve internet dit klakkeloos overgenomen. Polysacchariden bestaan wel, en dit zijn eigenlijk gewoon koolhydraten. 🙂 (als iemand mij wel kan zeggen wat “polysachoriden” zijn, be my guest!)

Superfoods zijn dus natuurlijke producten zoals zaden, bessen en extracten die je kan toevoegen aan je dagelijkse maaltijden, of kan eten tussendoor.

Ook bepaalde groenten en fruit worden als superfoods bestempeld. Er is geen wetenschappelijke definitie die bepaalt welke voedingsmiddelen onder deze noemer vallen. Aangezien superfoods behoorlijk populair en aan een duidelijke opmars bezig zijn, kan je ze niet alleen in de voedingsspeciaalzaak of natuurvoedingswinkel vinden, maar ook in grotere supermarkten en ketens zoals Kruidvat.

Gojibessen. Kocht ik uit Kruidvat.
Gojibessen. Gekocht in Kruidvat.

Voorstanders van superfoods Man man man, wat zijn er veel voorstanders van superfoods! Het internet puilt verdorie uit van de superfoodlovers, – guru’s en -kenners. Ik moet toegeven dat het heel aanstekelijk is, wat zij allemaal verkondigen. But my god, wat is er veel informatie te vinden over dit thema! Ik moet toch ergens beginnen? Dus las ik onlangs een boek over superfoods, van Jesse Van der Velde en Annemieke de Kroon (Superfood Recepten). Dit is een heel fijn boek om te lezen, zelfs voor de sceptici onder ons. Er staan ook een heleboel recepten in, waarvan ik er zeker nog zal uitproberen. Ik geef even hun standpunten mee, omdat ik weet dat het gros van de info op het internet overeenstemt met wat zij oplijsten. Het staat buiten kijf dat superfoods veel goede bouwstoffen bevatten.

“Superfoods geven je pure gezondheidswinst”
= dit is eigenlijk hét kernidee van de hele superfoods-hype!

-Preventie van ziekte
-Opbouw van immuunsysteem
-Balans in je hormoonhuishouding
-Een goede darmfunctie
-Een stabiele, gematigde bloeddruk
-Een laag, gezond cholesterolgehalte
-Een gezonde stoelgang
-Glanzend haar en een gezonde huid
-Een hoger libido
-Afname van lichaamsvet
-Beter herstel van je lichaam
-Vlotter herstel van je spieren na een training

Dit zijn alle zogenaamde voordelen van superfoods als je ze integreert in je dagelijkse voedselinname. Als je dit leest dan ren je zowat naar de dichtstbijzijnde winkel om kilo’s van dat al dat moois in te slaan. Want wie wilt er nu geen perfecte gezondheid?

Chiazaad.
Chiazaad.

Kritiek op superfoods Dat rennen naar de winkel is natuurlijk wat de marketeers willen. En daar stuiten we dan op de kritiek op superfoods. Wat je eigenlijk moet weten, beste lezer, is dat de term superfoods eigenlijk niet meer gebruikt mag worden, omdat er volgens de EU zoiets als “wondervoeding” niet bestaat. De marketingmachine lapt dit wel serieus aan zijn laars aan me dunkt, want overal duikt de term “superfoods” op. Lijkt me ook logisch dat, wanneer je iets wil verkopen, je het niet als “ordinary food” wil bestempelen… En daar wringt volgens mij een beetje het schoentje: rond onze voeding draait namelijk een reus van een industrie. Allemaal bedrijven die een graantje willen meepikken dankzij deze nieuwste trend. En dat is uiteraard ook het geval van superfoods. Ook al is het bewezen dat superfoods gezonde eigenschappen hebben, is onze gewone voeding dan niet “super” genoeg om ons ook te voorzien in onze dagelijks behoefte aan vitaminen en dergelijke? Dat is de vraag dat velen zich stellen.

 

Moeten we echt handenvol geld uitgeven aan superfoods terwijl we ook onze witloofstronk, patat of broccoliroosjes kunnen eten? Ik ben helaas geen voedingsdeskundige, dus ik kan enkel mijn persoonlijke mening geven: Ik denk dat superfoods leuk zijn om mee te experimenteren, dat zeker! Bovendien zijn ze ook best lekker (later hierover meer) en gezond. En het is eens wat anders in je slaatje, dat ook. Maar eerlijk, de hele cultstatus die ontstaan is rond deze superfoods, is misschien een heel klein beetje overdreven. Bovendien, door de commercialisering, is er geen garantie dat de superfoods die je koopt, wel degelijk super zijn en geen flauw afkooksel.

 

Hennepzaad.
Hennepzaad.

Dus : ik koop ze, ik eet ze, ik experimenteer met ze. Maar ik zal hen nooit ophemelen als DE ingrediënten die je MOET eten om gezonder te worden. Ik zie ze eerder als een leuke extra 🙂

Volgend deel uit de superfoods-serie : Superfoods : De lekkerste superfoods!
Nog meer weten over superfood? Dan raad ik volgende boeken aan:

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000015355048,1001004010301322″ name=”Meer weten over superfoods?” sub_id=”” link_color=”39994F” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.