chocolade addict

Chocolate is a girl’s best friend! Zo ging dat liedje toch? Of niet? Als het aan mij lag sowieso wel! Als er iets op deze wereld is dat mij kan doen zondigen, is het wel chocolade. Muesli met chocolade is overduidelijk beter dan zonder. Een suikerwafel is niet hetzelfde zonder chocoladelaag. De doos pralines in de frigo is maar een kort leven beschoren wanneer ik in de buurt ben. Soit, you get the point. Sinds ik mij aan het verdiepen ben in de paleo-leefwijze (lees meer info hier), was ik redelijk happy toen ik hoorde dat er een vorm van chocolade bestond die wel toegestaan is : raw chocolate oftewel rauwe cacao. Halleluja praise the lord!

 

rauwe cacaoRaw Cacao?

Cacao is de basisgrondstof waarvan de chocolade die wij kennen, wordt gemaakt. Cacaobonen vinden we in een cacaovrucht die groeit aan een cacaoboom in Midden- en Zuid-Amerika. Aan cacao worden een heleboel gezonde kenmerken toegeschreven: het is rijk aan flavonoïden (die een beschermende werking tegen hart-en vaatziekten hebben), anti-oxidanten en mineralen zoals ijzer, zink en magnesium. Bovendien bevat het ook een mooie dosis vitamine C. (Leer dit gerust uit het hoofd en vuur het af op diegene die je meewarig aankijkt wanneer je zwicht voor chocolade, succes gegarandeerd.)

Maar wat is het verschil tussen gewone cacao en rauwe of pure cacao eigenlijk?
Dat moeten we gaan zoeken in het verhittingsproces. De gewone cacao die gebruikt wordt in de chocoladerepen, snoep, gebak …worden op heel hoge temperaturen verhit. Volgens sommigen gaan daardoor een heleboel nutriënten verloren. Rauwe cacao wordt niet verhit, maar op natuurlijk wijze gedroogd. Op deze manier worden meer anti-oxidanten en vitaminen en mineralen bewaard.

raw cacao nibs

Voordelen & nadelen van rauwe cacao

Er zijn aan de meeste pure vorm van cacao een heleboel voordelen verbonden. Deze gaan jammer genoeg wel hand in hand met een aantal nadelen. Daarom heb ik voor mezelf al besloten dat ook hier de meest saaie regel ter wereld geldt: alles mag, met mate. *geeuw, ik weet het*

Voordelen van rauwe cacao:

-rauwe cacao heeft de hoogste concentratie aan anti-oxidanten dat je je maar kan voorstellen, veel meer dan bewerkte chocolade
-er zitten flavonoïden in die hart-en vaatziekten tegengaan
-beperkte mate van rauwe cacao is goed voor je cholesterol
-naast anti-oxidanten bevat ze ook nog eens enorm veel mineralen (magnesium, zink, koper, ijzer, chromium, mangaan)
-rauwe cacao bevat veel vitamine C
– het bevat de stoffen tryptofaan en fenylethylamine, een opwekkende stof die als een natuurlijk antidepressivum zou werken

Nadelen van rauwe cacao:

-te veel rauwe cacao (ook gewone chocolade of suiker trouwens) is belastend voor de lever (maar trust me, van rauwe cacao kan je niet veel eten)
-het bevat tannine, een stof die zorgt voor een verkleuring van de tanden en afbraak van goede bacteriën in de darmen
-rauwe cacao bevat oxaalzuur, die ervoor zorgt dat calcium minder goed wordt opgenomen in ons lichaam
-het bevat theobromine, dat invloed heeft op ons zenuwstelsel

In dit artikel wordt kritiek gegeven op de rauwe cacao-beweging. Ik vind het sowieso interessant om steeds beide kanten van de medaille te onderzoeken. Ik onthoud dat een teveel van elk voedingsmiddel niet goed is en dat chocolade (of het nu rauw is of niet) met mate kan gegeten worden. Jammer genoeg lukt dat niet even goed bij iedereen 😉

jean claude chocolateWennen aan de smaak

Rauwe cacao klinkt niet echt aanlokkelijk. Ik had er ook geen idee van hoe dat eruit zag of smaakte, voordat ik het eens online bestelde. Ik had stiekem gehoopt op een soort van chocolade die net zo smaakt als de beste en puurste chocolade. Dit is niet het geval! Rauwe cacao, oftewel 100% pure cacao in onbewerkte vorm smaakt heel erg bitter en een beetje vreemd. Als je niet van pure chocolade houdt, dan zal je rauwe cacao ook niet echt lekker vinden. Ik denk dat je er een beetje aan moet wennen. Ook ik was in het begin niet zo’n fan van de smaak en ik ben wel een die-hard fan van pure chocolade. Ik zal het ook nooit zo puur eten, wat wel het geval is met pure chocolade.

Je kan ze vinden in speciaalzaken of webwinkels, meestal onder de vorm van “nibs” of stukjes.

Ik vind rauwe cacao een interessant product. Er zijn een heleboel voordelen aan verbonden als je het af en toe eens eet. Ik onderzocht ook wat de nadelen waren, en ben ervan overtuigd dat het iets is wat je af en toe kan eten. Door de intense smaak ga je hier ook nooit teveel van eten. Puur is geen goed idee, maar ik ben wel al aan het experimenteren geslagen bij het verwerken van rauwe cacao in koekjes en papjes. Binnenkort post ik enkele recepten 🙂

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.