In deze post over het Paleo dieet konden jullie al een blik werpen op deze “nieuwe” hype op vlak van voeding en dieet. Omdat ik daar enkel een samenvatting gaf over de eenvoudige principes van Paleo, besloot ik in dit artikel wat meer te schrijven over wat Paleo concreet inhoudt qua voeding. Wat mag je wel en niet eten? Kom het hier te weten! 🙂
Wat niet?
Het paleo-dieet baseert zich op wat de oermens vroeger at. De nadruk bij Paleo ligt dus op de kwaliteit van je voeding. Bewerkte en “kunstmatige” voeding wordt dus zoveel mogelijk gemeden.Hierbij denken we natuurlijk spontaan aan snoep, gebak, frisdranken, chips en ‘kant en klaar’ maaltijden. Ook cocktailworstjes en fastfood horen hieronder. Je hebt geen Einsteinbrein (zeg dat maar eens 10 keer na mekaar zonder te stotteren) nodig om te weten dat wel meerdere diëten dit soort voeding veroordelen. Niks nieuws onder de zon dus. Maar wat heeft het Paleo-dieet dan nog meer, wat andere diëten niet hebben?
Wel, Paleo gaat nog een stap verder. Er zijn namelijk nog een paar andere voedingsgroepen waar je misschien niet spontaan aan zou denken. Wat dacht je van brood, pasta, melk en linzen bijvoorbeeld?
Inderdaad. Granen, zuivel en peulvruchten worden ook ten stelligste vermeden bij paleo. Peulvruchten worden gemeden omdat ze te veel zetmeel bevatten en zetmeelrijke voeding is volgens Paleo ook niet zo goed. Mensen die het hardcore volgen zal je niet betrappen op een boterham met choco, een spaghetti carbonara, frosties met melk of chili con carne. Er zijn natuurlijk wel mensen die volgens het Paleo-principe eten maar zichzelf wel af en toe een aardappel of peulvruchten toestaan. Uit praktische overwegingen bijvoorbeeld. Maar in het algemeen worden ze dus vermeden.
Voorbeelden van voedingsmiddelen die NIET passen binnen een Paleo-dieet
-Zuivel (voornamelijk koemelk, dus geen kaas of yoghurt bijvoorbeeld)
-Tarwe (brood, pasta,…)
-Maïsproducten
-Gefrituurde voedingswaren (frietjes, kroketten,…)
-Suiker (snoep, gebak, frisdrank, energy drinks, fruitsap uit fles,…)
-Pseudogranen zoals boekweit en quinoa
-Aardappelen
-Chips
Wat wel?
Wat mag er dan wel? Veel! Alle soorten vis en vlees die niet voorbewerkt zijn, mogen op je bord eindigen. Denk dan niet likkebaardend aan de gemarineerde stukken vlees in de supermarkt, want dat is niet de bedoeling. Als je de ingrediënten nagaat, zal je namelijk zien dat hier heel wat E-nummers inzitten. Je kan het best een stuk vlees bij de slager kopen en zelf een marinade met verse kruiden maken. Dan ben je zeker dat je geen “brol” binnenkrijgt. Misschien denk je ook onterecht dat je dat vlees rauw zal moeten verorberen. Euh nee jongens, dat is walgelijk!
Je mag gewoon olijfolie en kokosolie gebruiken bijvoorbeeld. Alle soorten groenten zijn ook toegestaan. Met een limiet op heel zetmeelrijke groenten. Kortom, alle gezonde en volwaardige voeding is toegestaan. Simpel, niet?
Voorbeelden van voedingsmiddelen die WEL passen binnen een Paleo-dieet:
-Groenten in alle vormen en maten (peulvruchten worden best vermeden)
-Vlees (gevogelte, wild, orgaanvlees, varken, rund,…)
-Vis, schaal- en schelpdieren (zalm, makreel, tonijn, garnalen, mosselen,..)
-Fruit
-Noten en zaden
-Olijfolie, geklaarde boter, kokosolie, …
-Thee en koffie (met mate)
Voor een gedetailleerde lijst van alle voedingsmiddelen die wel kunnen in een Paleo-dieet, verwijs ik jullie naar deze blog van Catharina. Zij volgt een strengere vorm van Paleo (AIP dieet of Auto Immuun Protocol) wegens een auto-immuunziekte en heeft geweldige resultaten geboekt hiermee.