Jullie lazen in dit artikel dat de laatste fase in het Paleo-avontuur van Life Is Good is aangebroken.
In die fase eet ik volledig Paleo, oftewel: geen granen, peulvruchten en zuivel. Omdat ik van veel mensen de vraag krijg waarom nu precies granen volledig geweerd worden (dus ook boekweit en quinoa bijvoorbeeld), besloot ik er een post over te schrijven.
Here we go!
Granen en Paleo
De mens eet al heel lang granen, sinds het neolithicum om precies te zijn. Granen vormen dus al heel lang een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse maaltijden. De meeste onder ons eten ze twee of zelfs drie keer per dag in de vorm van brood, rijst, maïs, havermout,…tinez Binnen de Paleo-beweging worden granen resoluut geweigerd. Maar waarom dan? Buiten het feit dat ze niet werden gegeten door onze voorvaderen in de oertijd, zijn er nog enkele andere wetenschappelijke redenen.
Gluten
Inderdaad, jullie wisten al dat gluten een absolute no-go is binnen de Paleo-leefwijze. Het woord “gluten” nog maar uitspreken tegen iemand die volledig Paleo-eet, is als een rode lap voor een briesende stier houden. Olé!
Gluten zijn evil en dienen kost wat het kost gemeden te worden.
Maar wat is dat nu eigenlijk voor iets, die gluten? Heel eenvoudig: gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt. Gluten zit dus ook in alle producten die gemaakt worden van deze grondstoffen. Het zit ook in een heleboel voedingsmiddelen, waarin je het niet meteen verwacht (zoals soep in blik bijvoorbeeld). Tarwe bestaat zo uit 80% gluten.
Sommige mensen lijden aan coeliakie, een ernstige vorm van gluten-intolerantie.
Voedsel met gluten zorgt bij die mensen voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Zij ondervinden een hele resem van klachten zoals diarree, overgeven, opgeblazen gevoel,… Het is een feit dat veel mensen gluten niet goed verteren. Maar in principe kan een normaal functionerend lichaam perfect omgaan met deze stof.
Binnen de Paleo wordt echter aangenomen dat wij als mensen helemaal niet bestand zijn tegen het consumeren van gluten, omdat deze schade toebrengen aan ons lichaam. Ze stellen dat de afbraak van gluten niet optimaal in ons lichaam gebeurt, en dat dit ons ziek maakt.
Fytinezuur
De meeste planten op onze aardbol zijn vechters. Ze hebben een serieuze overlevingsdrang die ervoor zorgt dat negatieve invloeden van buitenaf het wel eens zwaar te verduren kunnen krijgen wanneer ze deze opeten.
Ze bevatten namelijk antinutriënten, waardoor diegene die ze opeet er daarna wel eens (in meer of mindere mate) onwel van kan voelen.
Fytinezuur is zo een antinutriënt dat o.a. voorkomt in granen. Het is eigenlijk een opslagvorm voor fosfor. Fosfor is een mineraal dat wij nodig hebben, maar tegelijkertijd zal fosfor zich gaan binden aan andere mineralen (zoals calcium en ijzer). Deze mineralen hebben wij ook broodnodig (pun intened), maar worden (doordat ze aan fosfor gebonden worden) minder goed opgenomen in ons lichaam.
Ziehier één van de problemen van granen, volgens de Paleoërs (ik denk dat ik net een woord verzonnen heb).
Andere opmerking : fytinezuur zit in heel veel voedingsmiddelen, ook in noten bijvoorbeeld.
Volgens Paleoërs (bekt nog goed eigenlijk) dien je het best je noten te weken, om het fytinezuur af te breken.
Zo, hopelijk hebben jullie nu een iet wat genuanceerder beeld over het schrappen van granen binnen dit dieet. Wat denken jullie van het idee om geen granen meer te eten?