Aan al diegenen die misprijzend “van teveel bananen eten word je dik” roepen naar z’n medemens : jullie zijn gek. Ik hoor wel vaker dat je moet opletten met bananen, want het zou het afvallen bemoeilijken. Goed, ik geef één ding toe: een banaan bevat al gauw 150 à 200 calorieën afhankelijk van hoe groot hij is, maar die ene snoepreep of chocoladepudding bevat er sowieso meer! Bovendien is dit echt een van de betere tussendoortjes of je nu wel of niet op dieet bent. Hier geef ik je trouwens een gezond recept voor bananenpannenkoekjes. Klaar in een handomdraai, gezond en zonder suiker. Meer overtuiging nodig? Dan geef ik je 3 redenen om toch die banaan te eten ;-).
1. Bananen maken je blij
Bananen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid tryptofaan. Klinkt wel als iets waar Superman allergisch aan zou kunnen zijn. Maar eigenlijk is dit gewoon een aminozuur dat wij niet zelf kunnen produceren en dus moeten opnemen via onze voeding. In ons lichaam wordt dit omgezet naar serotonine en dit is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons blij en gelukkig voelen. Natuurlijk is de hoeveelheid die door één banaan wordt geproduceerd minimaal in onze hersenen. Maar toch, je kan het maar geweten hebben 😉
2. Bananen helpen bij de vertering
Bananen helpen onze spijsvertering een eind op weg. Ze hebben een van nature zuurremmende werking en verlichten maagzuur en misselijkheid. Bovendien hebben bananen ook nog eens een pro-biotische werking. Ze stimuleren de goede bacteriën in onze darmen en produceren verteringseiwitten die ons lichaam helpen om voedingsstoffen beter op te nemen. De vele voedingsvezels in banaan spelen een belangrijke rol in ons spijsverteringssysteem. Bovendien gaat het type voedingsvezel pectine, dat in bananen wordt teruggevonden, darmkanker tegen.
3. Vitaminen, mineralen, spoorelementen
Hoe kan het ook anders! Een eenvoudige banaan is een onuitputtelijke bron van vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Een portie banaan bevat vitaminen A,B1,B2, B3, B6, C en mineralen en spoorelementen zoals , kalium, ijzer, fosfor, selenium, tryptofaan (zie punt 1) en magnesium. Heb jij soms last van spierkrampen? Je weet wel: die gekmakende kramp waar je in het midden van de nacht door wakker wordt? Dit kan wijzen op een tekort aan magnesium. Probeer eens wat vaker een banaan te eten en zie wat dat doet. In een banaan zit namelijk een heleboel magnesium. Ook kalium vinden we in hoge mate terug in bananen en dit speelt een cruciale rol bij onze vochtbalans en bloeddruk maar ook zenuwprikkeling en spierstofwisseling. De unieke mix van vitaminen, mineralen en koolhydraten met een lageglycemische indexmaakt van bananen de ideale snack.
Zoals je ziet zijn bananen zeker en vast goede vrienden van je gezondheid. Wil ik hiermee aantonen dat je 3 bananen per dag moet eten? Nee. Maar laat je zeker niet wijsmaken dat je van bananen dik wordt, tenzij je een hele tros per dag achter de kiezen slaat uiteraard. Thank you Captain Obvious. Een banaan is zeker en vast een gezond tussendoortje dat past binnen een evenwichtig voedingspatroon. Net als bij alle andere voedingsmiddelen die wij kennen, is de leuze nog steeds: geniet maar geniet met mate.